Wat zijn de voordelen van laminaatvloeren?

De laatste jaren onderging laminaat een opmerkelijke evolutie. Het is op geen enkel vlak nog te vergelijken met vroeger. Laminaatvloeren zorgen voor vele voordelen, vooral op het vlak van duurzaamheid, levensduur en het plaatsen. Maar waarom zou je nog kiezen voor laminaat als vloerbekleding? Laminaatvloeren kies je het beste online en zeker bij de Laminaat Expert, die je met kennis van zaken bijstaat.

Laminaat bestaat uit minstens vier lagen 

De meerderheid van de laminaatvloeren zijn samengesteld uit vier verschillende lagen maar dat is niet altijd zo. Duurdere laminaat krijgt vaak nog een extra antistatisch laag

De bovenste laag als beschermlaag

Deze bestaat uit een doorzichtige papierlaag die bewerkt werd met melaminehars. Hars maakt het papier waterbestendig en hard. Daardoor kan vocht veel moeilijker tot de onderliggende lagen doordringen. Tegelijk beschermt deze bovenste laag je laminaat tegen de schadelijke invloed van de UV- stralen van het zonlicht. Dat voorkomt ook verkleuring van je parket. Bij duurdere soorten laminaat krijgt deze bovenlaag een voelbare structuur, wat het design van je laminaat zeker ten goede komt.

De decorlaag

Dat is niet meer of minder dan grote foto prints van een aangepaste hout of tegel structuur die met hoge druk aan de eerste laag wordt geperst. Het enige wat je van deze decorlaag ziet is dus een foto van een plank, plavuis of van een steen. Dat zorgt voor vele mogelijkheden. Vele producenten van laminaat vervangen hout of steen als design door een print van bijvoorbeeld grindstenen of van een effen kleur. Zo kun je zelf je favoriete (vakantie) foto laten printen.

De basis laag

Deze laag geeft de stevigheid aan het laminaat. Het betreft laag uit HDF, vergelijkbaar MDF dat veel bij de productie van keukens wordt gebruikt. HDF-platen bestaan meestal uit houtvezels die onder zeer hoge druk werden geperst. Dat zorgt voor een hoge dichtheid. Dat zorgt voor een sterke en toch betaalbaar parket.

De onderlaag

Deze bestaat zoals de bovenlaag uit papier dat bewerkt werd met melaminehars. Dit materiaal beschermt je laminaat tegen opstijgend vocht en condens. De onderlaag garandeert tevens de stabiliteit van je laminaatvloer. Deze onderlaag is ongeschikt om zonder dampfolie op vochtige ondergronden te plaatsen. In dit geval is een ondervloer met dampfolie of een losse dampfolie onmisbaar.

Laminaatvloer makkelijk te plaatsen

Met een eenvoudig kliksysteem is een laminaatvloer ook makkelijk te plaatsen, en dat is ongetwijfeld een niet te onderschatten voordeel.